Yere çöp atanlara yaka kameralı denetim: Uyarı sürecinden sonra cezai işlem başlayacak! 20 Kasım 2025, 11:36
Mardin’in Artuklu ilçesinde çevre temizliğini sağlamak ve farkındalık oluşturmak amacıyla yere çöp atanlara Kabahatler Kanunu’nun 41. maddesi uyarınca cezai işlem uygulanacağı duyuruldu. Artuklu Belediyesi, zabıta ekiplerini yaka kameralarıyla donatarak hem ihlalleri tespit etmeye hem de süreci şeffaf yürütmeye hazırlanıyor.
Artuklu Belediyesi hizmet binası önünde düzenlenen programda zabıta personelinin yakalarına kameralar takıldı.
Programda konuşan Artuklu Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ali Amak, uzun süredir çevre temizliği konusunda çalışma yürüttüklerini belirterek, yeni uygulamanın bu çalışmaların somut bir adımı olduğunu söyledi.
Amak, ilk etapta vatandaşlara bilgilendirme ve uyarı yapılacağını vurgulayarak şöyle konuştu:
“İlk 1 hafta ya da 15 gün zarfında arkadaşlarımız sahada çalışmalarını yürütecekler. İnsanları çöplerini yere atmama noktasında uyarılarını yapacaklar. Ondan sonraki süreçte de arkadaşlarımız cezai işlem uygulayacaklar.”
Amak, bu geçiş sürecinde amaçlarının vatandaşları cezalandırmak değil, öncelikle davranış değişikliği oluşturmak olduğunu belirtti. Ancak uyarı döneminin ardından yere çöp atanlara kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceği ifade etti.
Yaka kamerasıyla tespit edilecekler
Zabıta ekiplerinin yakalarına takılan kameralar, sahada hem caydırıcı bir rol üstlenecek hem de tespit edilen ihlallerin kayıt altına alınmasını sağlayacak. Yere çöp atan kişiler, görüntüler üzerinden tespit edilerek Kabahatler Kanunu’nun 41. maddesi kapsamında idari para cezasına çarptırılacak.
Başkan Amak, çöp atmanın “alışkanlık” gibi görülse de artık kabul edilemeyecek bir davranış olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Çöplerin atılacağı yerler bellidir, çöp kovalarıdır, çöp konteynırlarıdır. Rastgele atılacak çöpleri kimler attıysa yaka kameralarıyla tespit edildiği anda da cezai işlem uygulanacaktır. Eminiz ki insanlar bu noktada duyarlıdır.”
“Temiz bir Artuklu için el birliği” vurgusu
Artuklu Belediyesi, uygulamayla birlikte yalnızca ceza kesmeyi değil, daha temiz bir şehir kültürü inşa etmeyi hedefliyor. Çevre bilincinin okullardan işyerlerine, evlerden sokaklara kadar hayatın her alanına yayılması için, bilgilendirici afişler, sosyal medya kampanyaları ve saha çalışmaları da planlanıyor.
Doğan: “Kadının baktığı her yer güzelleşir”
Artuklu Belediyesi Eşbaşkan Yardımcısı Gülgen Doğan ise açıklamasında, sahada görev alacak kadın zabıta ekiplerinin önemine değinerek, çevre temizliği konusuna kadın bakış açısının katkısına dikkat çekti:
Doğan, kadınların detaycılığı ve titizliğinin bu süreçte önemli bir rol oynayacağını belirterek, daha temiz bir çevre ve daha düzenli bir şehir hedefinin ancak toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla mümkün olabileceğini ifade etti. Tüm Mardinlileri bu konuda duyarlı olmaya davet etti.
DIĞER HABERLER
-
Artuklu’da Kaldırımlarda Kar Temizliği Çalışmaları Yapıldı: Eşbaşkan Amak Eline Kürek Aldı, Kaldırımlarda Kar Temizledi!
29 Aralık 2025, 13:06 -
Artuklu Belediyesi ekipleri karla mücadele çalışmalarına başladı
29 Aralık 2025, 13:00 -
Artuklu Belediye Spor’dan Farklı Galibiyetle Zirveye Yürüyüş: 4-0
28 Kasım 2025, 12:55 -
Artuklu Belediyesi’nden Anlamlı Fidan Dikim Seferberliği: Doğa ve İnsan İçin Yeşil Adımlar
26 Aralık 2025, 12:49 -
Artuklu Belediyesi’nden Kırklar Kilisesi’ne Doğuş Bayramı Ziyareti
26 Aralık 2025, 12:45 -
Artuklu Belediye Spor’dan Deplasmanda Gol Şovu: 6-1
21 Aralık 2025, 12:43 -
Kadın Dayanışma Merkezi Yeniden Hizmete Açıldı
17 Aralık 2025, 12:28 -
Yeniköy (Pîrabokê) Mahallesinde Kilitli Parke Taşı Çalışmaları Tamamlandı
09 Aralık 2025, 12:25 -
Artuklu Belediye Spor’dan Net Galibiyet: 3–0!
06 Aralık 2025, 12:20 -
Tarihi Kayseriye (Bedesten) Pasajı Restorasyonu İçin Yol Haritası Belirlendi
06 Aralık 2025, 12:17








